Zdravnik Mirko Černič – eden začetnikov travmatologije
Ksenija Vidali, operna pevka in pedagoginja širokega slovesa
Sporazum o sodelovanju slovenskih in italijanskih upornikov proti nacizmu

*Vabimo vas k poslušanju zvočnega zapisa, ki predstavlja razširjeno različico rubrike "Na današnji dan." Pogosto so ji dodani tudi dragoceni posnetki, ohranjeni v arhivu Radia Slovenija.*

Francoski književnik Charles Nodier je leta 1813 sprejel službo knjižničarja v Ljubljani in hkrati mesto urednika časopisa Télégraphe officiel des Provinces Illyriennes.

To je bil uradni list francoskih oblasti v Ilirskih provincah, Nodier pa je v njem poleg uradnih razglasov in predpisov objavljal svoje lastne feljtone in knjižna poročila. Bil je tudi član ljubljanske prostozidarske lože ter prijatelj Valentina Vodnika in Žige Zoisa. Po umiku Francozov se je vrnil v Pariz in tam napisal nekaj predromantičnih literarnih del z “ilirsko” motiviko. Za nas je pomembna njegova romantična povest “Jean Sbogar”, ki govori o razgibanem življenju rokovnjača Janeza Žbogerja in se dogaja na ozemlju Ilirskih provinc, med drugim tudi v Ljubljani.

Književnik in urednik Charles Nodier, po njem je poimenovan francoski inštitut v Ljubljani, se je rodil leta 1780 v Besanconu v Franciji.          

Stane Kocutar