Ivana Kremžar, uršulinka iz Antologije slovenske religiozne lirike
Izid poezij Simona Gregorčiča
Milan Spasić in Sergej Mašera - narodna heroja z rušilca »Zagreb«

*Vabimo vas k poslušanju zvočnega zapisa, ki predstavlja razširjeno različico rubrike "Na današnji dan." Pogosto so ji dodani tudi dragoceni posnetki, ohranjeni v arhivu Radia Slovenija.*

Profesor Jože Rihar je leta 1965 z disertacijo “Čebelarstvo v ljubljanskem rajonu” postal prvi doktor čebelarstva v tedanji Jugoslaviji in Sloveniji.

43 let je bil predavatelj in prvi redni univerzitetni profesor čebelarstva na ljubljanski univerzi, pa tudi priznan znanstvenik in ugleden strokovnjak doma in v tujini. V znanstvenoraziskovalnem delu se je posvečal predvsem štirim področjem: čebeljim boleznim, zlasti varozi, selekciji kranjske čebele, preučevanju in napovedovanju gozdnega medenja in uvajanju čebelarjenja v nakladnem panju. *Posnetek Bil je tudi prvi Slovenec, ki je predsedoval kakšni delovni skupini v Svetovni čebelarski organizaciji Apimóndiji (vodil je skupino za preučevanje gozdnega medenja), v strokovni literaturi pa kot “Riharjevo” imenujejo njegovo izvirno metodo lovilnih plošč za kratkoročno napovedovanje gozdnega medenja. Leta 1969 ga je Svetovna čebelarska organizacija uvrstila med 35 najuglednejših čebelarskih znanstvenikov na svetu.

Jože Rihar se je rodil pred 110 leti (1914) v Gabrju pri Ljubljani.

Stane Kocutar