Hvalnica najbrž prvi slovenski pesnici Fanny Hausmann
Anton Bezenšek ter stenografija za Slovence, Hrvate, Srbe in Bolgare
Ko je napočil čas za slovenski televizijski dnevnik

*Vabimo vas k poslušanju zvočnega zapisa, ki predstavlja razširjeno različico rubrike "Na današnji dan." Pogosto so ji dodani tudi dragoceni posnetki, ohranjeni v arhivu Radia Slovenija.*

Nekaj tednov po dopolnjeni petdesetletnici življenja (29. marca 1924) je general Rudolf Maister postal častni občan rojstnega Kamnika. Na listini o izkazani časti, ki jo je na predlog  Josipa Sadnikarja naslikal Maksim Gaspari, piše: 

"Mesto Kamnik imenuje svojega rojaka generala jugoslovanske vojske Rudolfa Maistra ob petdesetletnici njegovega rojstva za nevenljive zasluge, katere si je pridobil za našo mlado Jugoslavijo, svojim častnim meščanom. Osvobodil je s svojo hrabrostjo in odločnostjo že potujčeni Maribor in zavaroval našo severno mejo. Mestna občina Kamnik: 15. aprila 1924." Rihard Karba, župan Kamnika.

Žal se je ohranila le razglednica diplome, ki jo je posnel kamniški fotograf Franc Aparnik. Originalno listino so leta 1941 v Mariboru uničili nemški okupatorji, pred katerimi se je Maistrova družina umaknila v Zagreb.

Stane Kocutar