Slikar Franjo Golob – eden prvih talcev na Slovenskem
Marija Ilc (sestra Vendelina) - redovnica in kuharska mojstrica
Sergij Vilfan, pomembno delo pravnega zgodovinarja

*Vabimo vas k poslušanju zvočnega zapisa, ki predstavlja razširjeno različico rubrike "Na današnji dan." Pogosto so ji dodani tudi dragoceni posnetki, ohranjeni v arhivu Radia Slovenija.*

Učitelj in zbiralec etnološkega gradiva Vinko Möderndorfer je poučeval  v Vidmu pri Ptuju, Žetalah in Mežici, politično pa se je uveljavil zlasti med plebiscitnim bojem na Koroškem, saj je bil eden izmed vodij mežiške socialnodemokratske stranke. Šolske oblasti so ga obsodile, da širi komunistične ideje, in ga preganjale, zato je leta 1927 izstopil iz državne službe. Med drugim je napisal delo “Slovenska vas na Dolenjskem”, študijo o telesni zaostalosti otrok na industrijskih in vaških območjih. Zbiral, prirejal in objavljal je pripovedno izročilo in gradivo o šegah, zdravilstvu, bajeslovju, verovanju in vražah ter raziskoval gospodarske in družbene razmere na vasi. Vinko Möderndorfer je zasnoval tudi narodopisni zbornik v petih delih, vendar sta izšli le dve knjigi. Aprila 1948 so ga aretirali in brez obsodbe za tri leta in pol poslali na Goli otok. Nikoli ni izvedel, zakaj je moral prestati mučno usodo političnega zapornika. Izmučen  in bolan je umrl šest let pozneje.

Učitelj in zbiralec etnološkega gradiva Vinko Möderndorfer se je rodil pred 130 leti (1894) v Doljah v Ziljski dolini na Koroškem.

Stane Kocutar