Najbogatejši Slovenec Josip Gorup izdatno podpiral pesnika Simona Gregorčiča
Ema Starc - ena vodilnih igralk medvojnega gledališča
Jutro cvetne nedelje prineslo vojno

*Vabimo vas k poslušanju zvočnega zapisa, ki predstavlja razširjeno različico rubrike "Na današnji dan." Pogosto so ji dodani tudi dragoceni posnetki, ohranjeni v arhivu Radia Slovenija.*

Akademski slikar Slavko Kores je leta 1942 opravil sprejemne izpite na dunajski likovni akademiji, vendar mu je študij preprečila vojna.

Svojo poklicno željo je izpolnil z vpisom na Likovno akademijo v Ljubljani, kjer je leta 1949 diplomiral pri profesorju Mariju Preglju. *Posnetek  Pozneje je poučeval na srednjih šolah, po ustanovitvi mariborske Pedagoške akademije pa je tam začel predavati. Veljal je za mojstra barvnega izraza, ki mu je ves čas namenjal osrednjo pozornost. Njegova likovna izkušnja je izhajala iz realistične tradicije.

Kot študiozen kolorist se je opiral na starejše, predvsem nizozemske vzore iz 17. stoletja, cenjen pa je bil tudi zaradi svoje motivne univerzalnosti. Ob avtoportretu, portretu, krajini in tihožitju se je posvečal še obsežnim ciklom simbolno-fantazijskih rešitev in cerkvenih notranjščin.

Slavko Kores je za življenjsko delo leta 1996 prejel Glazerjevo nagrado, najvišje priznanje mesta Maribor za delo na področju kulturne ustvarjalnosti. Rodil se je pred 100 leti (1924) v Mariboru.

Stane Kocutar