Rudolf Marc, eden izmed ustanoviteljev tržaške Slovenske demokratične zveze
Igor Pretnar, režiser z izkušnjo moskovske šole
Branko Gombač, prvi organizator srečanja slovenskih gledališč

*Vabimo vas k poslušanju zvočnega zapisa, ki predstavlja razširjeno različico rubrike "Na današnji dan." Pogosto so ji dodani tudi dragoceni posnetki, ohranjeni v arhivu Radia Slovenija.*

Pesnica in prevajalka  Ada Škerl je leta 1950 na filozofski fakulteti v Ljubljani diplomirala iz slavistike, bila nato urednica pri založbi Mladinska knjiga ter gimnazijska profesorica v Škofji Loki, od leta 1957 do leta 1982 pa lektorica na našem radiu.

*Posnetek Z intimističnimi izpovednimi pesmimi, predvsem ljubezenskimi z gradnikovskim razpoloženjem, je uresničila nasprotje prevladujočemu povojnemu pesnjenju o kolektivističnem doživljanju, a uradna kritika je njeno zbirko »Senca v srcu« leta 1949 zavrnila. To je bila prva prava zbirka intimistične poezije po drugi vojni pri nas. Literarna zgodovina pesnici vse bolj priznava pomembno mesto v razvoju sodobne slovenske lirike. Njen nastanek je spodbudila smrt mladostne ljubezni, študenta medicine Žaneta, ki mu je prvenec tudi posvetila, čeprav nista bila nikoli par. V petdesetih letih je spoznala Sonjo Plaskan, se zbližala z njo in skupaj sta preživeli 49 let v Mariboru in Ljubljani. Tudi poznejša poezija v zbirki »Obledeli pasteli« je  neposredno čustvena. Leta 1992  je izšel izbor njenih pesmi z za njeno poezijo značilnim naslovom “Temna tišina”. Pisala je tudi otroške pesmi in prevajala iz francoščine.

Pesnica Ada Škerl, katere estetika je bila v obdobju po drugi svetovni vojni nesprejemljiva, saj se je uprla kolektivnemu doživljanju sveta, danes pa ji literarna zgodovina vse bolj priznava pomembno mesto v razvoju sodobne slovenske lirike, se je rodila v Ljubljani – na današnji dan pred 100 leti (1924).

Stane Kocutar