Gregor Somer »vzorni učitelj« na Koroškem
Manko Golar in »Okrogle o Veržéncih«
Pravna podlaga za nasilno mobilizacijo slovenskih fantov v nemško armado

*Vabimo vas k poslušanju zvočnega zapisa, ki predstavlja razširjeno različico rubrike "Na današnji dan." Pogosto so ji dodani tudi dragoceni posnetki, ohranjeni v arhivu Radia Slovenija.*

Angelca Janko Jenčič je igralsko pot začela v domačih Rušah, kjer je bil njen oče znan ljubiteljski igralec, stric pa operni baritonist in pedagog.

Po prvih nastopih na ruškem letnem odru je z osemnajstimi leti postala članica drame SNG Maribor. Med njene najbolj znane sodi vloga Katarine iz Ukročene trmoglavke. Uprizorila je Meto v Samorastnikih, Kunigundo v Lažni Ivani, igrala je tudi v Partljičevih Ščukah in številnih drugih delih domačega dramskega repertoarja. Zgodilo se je, da je v eni gledališki sezoni igrala po štiri ali pet glavnih vlog.

Poleg gledališkega ustvarjanja je nastopala tudi v radijskih igrah, v filmih in na televiziji. Vrsto let je upodabljala like v humorističnem delu oddaje Mariborski feljton na Radiu Maribor.

Pred 50 leti (1974) je prejela nagrado Prešernovega sklada za naslovno vlogo v Kastelki Vladimirja Levstika in leta 1987 Borštnikov prstan. Slišali bomo odlomek pesmi iz niza »Selitev gozdov« iz zbirke »Dolgo poletje« Franceta Forstneriča. *Posnetek  

Dramska igralka Angelca Janko Jenčič se je rodila pred 95 leti (1929) v Rušah.

Stane Kocutar